Tett på den troende:
Religion på individnivå
Undervisningsressurser til arbeid med kilder, perspektivtaking og religiøst mangfold
Utviklet av Signe Aarvik og Jon Magne Vestøl
I fagene KRLE og Religion og etikk sier kjerneelementer og kompetansemål at elevene skal lære seg å forholde seg til ulike kilder, ta andres perspektiv og utvikle mangfoldskompetanse.
I undervisningsopplegget “Tett på den troende” kan elever bli kjent med tolv unge muslimer og kristne via korte tekster som viser mangfoldet innad i religionen. Tekstene er basert på forskning og gjengir synspunkter fra muslimske og kristne ungdommer som kan utfylle bildet av religion som gis i lærebøker og lignende ressurser.
Tekstene er ledsaget av arbeidsoppgaver.
Tekster med unge voksne muslimer
I to lengre tekster får elevene innblikk i tankene til Yosef og Safiya som er sunnimuslimer i 20-årene med henholdsvis pakistansk og somalisk bakgrunn. Tilhørende oppgaver gir elevene muligheter arbeide med spørsmål om kilder, perspektivtaking og religionsundervisning.
I kortere tekster møter elevene sammenfattende beskrivelser av seks unge muslimer med ulik bakgrunn, praksis, og forståelse av religionen. Tilhørende oppgaver gir mulighet til å utforske og sette ord på noe av mangfoldet som finnes av tro og praksis innenfor islam.
Tekst med eksempler på tro og praksis blant seks unge unge muslimer
Tekster med kristne ungdommer
I to lengre tekster får elevene innblikk i tankene til Marte som er medlem av Den norske kirke og Marius som er medlem av Den katolske kirke. Tilhørende oppgaver gir elevene muligheter for å arbeide med spørsmål om kilder, perspektivtaking og religionsundervisning.
I kortere tekster møter elevene tanker fra fire kristne elever om ulike temaer som tro og religionsundervisning. Tilhørende oppgaver gir mulighet til å utforske og sette ord på noe av mangfoldet som finnes av tro og praksis blant kristne ungdommer.
Tekst med utdrag av kristne ungdommers tanker om tro
*
Tekst med utdrag av kristne ungdommers tanker
om religionsundervisning
Arbeidsmåter
Tekstene kan med fordel brukes sammen med andre kilder som lærebok eller lignende. Det gir elevene mulighet til å sammenligne hvordan ulike kilder framstiller religion. På den måten kan de oppøve sin kritiske forståelse av kilder og samtidig utvikle evne til å se hvordan religion kan forstås fra ulike perspektiver. De tilhørende oppgavene er ment som utgangspunkt og inspirasjon for arbeidet, men tekstene kan også fint benyttes uten disse, for eksempel som en del av kildetilfanget når elevene skal presentere eller diskutere religionene gjennom ulike muntlige uttrykk.
Utvalg og representativitet
Tekstene i ressursen er basert på intervjumateriale fra forskningsprosjekter. De gir ikke et bilde av hele bredden i de religionssamfunnene de tilhører.
Faglige forståelsesrammer
Utvalget av tekster og utforming av oppgaver er inspirert av religionsdidaktiske perspektiver. Den britiske religionsdidaktikeren Robert Jackson har framhevet at religion forekommer på både tradisjons-, gruppe- og individnivå. Mens lærebøker gjerne framhever tradisjonsnivået, gir kildene i denne ressursen innblikk i religion på individnivået. Den norske religionsdidaktikeren Levi Geir Eidhamar har pekt på betydningen av å skjelne mellom faglige og personlige innefra- og utenfraperspektiv. Mens lærebøker framstiller religion fr et faglig utenfraperspektiv, gir tekstene i denne ressursen innblikk i religion fra et personlig innenfraperspektiv.
Rekruttering til forskning
Vi som har utarbeidet disse ressursene er svært interessert i å rekruttere lærere som vil åpne opp sitt KRLE/RE-klasserom for gruppeintervjuer i etterkant av arbeid med disse, og/eller som kan dele elevers tekstproduksjon i forbindelse med dette arbeidet. Ta kontakt med førsteamanuensis Signe Aarvik ved universitetet i Sørøst-Norge på epost: signe.aarvik@usn.no.
Bilder
Bildene over er fra iStock (https://www.istockphoto.com/legal/license-agreement).